Τέταρτη φορά τυχερός καθώς ο Níall McLaughlin κερδίζει το βραβείο RIBA Stirling 2022

0
Τέταρτη φορά τυχερός καθώς ο Níall McLaughlin κερδίζει το βραβείο RIBA Stirling 2022

Τα 1.525μ2 το κτίριο, με τη φέρουσα δομή από τούβλα και το κλιμακωτό, ξύλινο εσωτερικό του έχει κατασκευαστεί για να «διαρκέσει τουλάχιστον 400 χρόνια». Ήταν το αγαπημένο τόσο των bookmakers όσο και των αναγνωστών του AJ για να κερδίσουν την υψηλότερη αρχιτεκτονική διάκριση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Είναι η πρώτη φορά που ο Níall McLaughlin κερδίζει το βραβείο Stirling. Η πρακτική του είχε προηγουμένως επιλεγεί για το βραβείο το 2013, το 2015 και το 2018.

Το «εξαιρετικά λεπτομερές» κτίριο στο κολέγιο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ηλικίας 700 ετών, στεγάζει μια νέα βιβλιοθήκη – ανοιχτή 24 ώρες την ημέρα – καθώς και ένα αρχείο και μια γκαλερί τέχνης. Το έργο, το οποίο κέρδισε το ιατρείο μετά από διαγωνισμό το 2014, αντικατέστησε τους χώρους μελέτης στη γειτονική βιβλιοθήκη Pepys του 17ου αιώνα που είναι καταγεγραμμένη στο Grade I.

Οι κριτές του Stirling επαίνεσαν τον «απλό αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικό παθητικό αερισμό και τον φυσικό φωτισμό» του κτιρίου για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τη χρήση υλικών, συμπεριλαμβανομένης της μηχανικής ξυλείας, για τη μείωση του ενσωματωμένου άνθρακα.

Μιλώντας εκ μέρους της κριτικής επιτροπής, ο πρόεδρος της RIBA Simon Allford, περιέγραψε το κτίριο ως «εκλεπτυσμένο, γενναιόδωρο, αρχιτεκτονική που έχει κατασκευαστεί για να διαρκέσει».

Και πρόσθεσε: «Οι μαθητές έχουν χαριστεί μια ήρεμη, ακολουθία συνδεδεμένων χώρων όπου αυτοί, και οι μελλοντικές γενιές, θα μπορούν να συλλογιστούν και να συγκεντρωθούν, απολαμβάνοντας το τόσο μαζί όσο και χώρια.

«Η γενική δέσμευση για την κατασκευή κάτι που θα αντέξει στο χρόνο μπορεί να γίνει αισθητή σε κάθε υλικό και λεπτομέρεια και από κάθε οπτική γωνία. Αυτή είναι η επιτομή του πώς να χτίσετε μακροπρόθεσμα ».

Απαντώντας στην είδηση, ο McLaughlin είπε: «Είναι η πρώτη φορά που ένα κολέγιο κερδίζει το βραβείο Stirling. Είναι καλό να γιορτάσουμε τη συμβολή αυτών των αξιοσημείωτων κοινοτήτων στην ανάπτυξη του σύγχρονου αρχιτεκτονικού πολιτισμού στη Βρετανία ».

Πρόσθεσε ότι η βιβλιοθήκη ήταν έργο «πολλών χεριών και πολλών μυαλών» και ότι ο πελάτης του κολεγίου «περιποιήθηκε με προσοχή» τον διορισμό σχεδιαστών, συμβούλων, κατασκευαστών και τεχνιτών.

Και πρόσθεσε: «Σε όλη τη διαδικασία ανάπτυξης, η ομάδα μας υποστηρίχθηκε και αμφισβητήθηκε σοβαρά στις αποφάσεις μας.

«Μας ζητήθηκε να οικοδομήσουμε μακροπρόθεσμα χρησιμοποιώντας με σύνεση τους παρόντες πόρους»

«Ξέραμε ότι χτίζαμε για έναν πελάτη που είχε κίνητρο να επιτύχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Η ευθύνη μας για την ιστορία και τη μελλοντική ανάπτυξη αυτής της μαθησιακής κοινότητας ήταν σαφής. Μας ζητήθηκε να οικοδομήσουμε μακροπρόθεσμα, χρησιμοποιώντας με σύνεση τους παρόντες πόρους».

Η βιβλιοθήκη Magdalene επιλέχθηκε πριν από πέντε άλλα προγράμματα που επιλέχθηκαν, τα οποία περιελάμβαναν το πολυσύχναστο Sands End Arts and Community Centre της Mæ Architects, στο Fulham, το σχέδιο 228-home Orchard Gardens των Panter Hudspith Architects στο Elephant and Castle, ανακαίνιση του Hopkins του 100 Liverpool Street, Broadgate και Reiach and Hall Architects‘ Forth Valley College – Falkirk Campus.

Επίσης, επιλέχθηκε το οικιστικό έργο του Henley Halebrown’s Hackney New Primary School and 333 Kingsland Road, το οποίο κέρδισε ξεχωριστά το βραβείο Neave Brown 2022 rαναγνωρίζοντας τα καλύτερα νέα παραδείγματα οικονομικής στέγης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η νίκη του ΜακΛάφλιν ανακοινώθηκε σε τελετή στα κεντρικά γραφεία της RIBA στο Πόρτλαντ Πλέις του Λονδίνου απόψε (13 Οκτωβρίου).

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ένας Ιρλανδός αρχιτέκτονας κερδίζει το βραβείο Stirling. Το 2021 το βραβείο πήγε στην Grafton Architects με έδρα το Δουβλίνο για το Kingston University London Town House έργο.

Ολόκληρη η έκθεση της κριτικής επιτροπής

Μια σύντομη σύντομη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης κολεγίου με διάρκεια ζωής 400 ετών – η αντικατάσταση μιας βιβλιοθήκης που είχε χαρίσει στη Μαγδαληνή από τον Samuel Pepys πριν από 300 χρόνια – δεν είναι μικρή δουλειά. Οι αρχιτέκτονες Níall McLaughlin έχουν σίγουρα ανταποκριθεί στην πρόκληση με αυτόν τον επιδέξιο και εμπνευσμένο ναό μάθησης.

Η βιβλιοθήκη συνδυάζει φέρουσα τοιχοποιία με εξαιρετικά λεπτομερή οριζόντια κατασκευασμένη ξυλεία για να δημιουργήσει έναν υψηλό, εκπληκτικά κάθετο χώρο με ένα πολύπλοκο τρισδιάστατο πλέγμα ταρτάν. Η βιβλιοθήκη βασίζεται σε γνωστές προτιμήσεις από προηγούμενα έργα του McLaughlin – τις αναφορές στον χειρισμό των συγκροτημάτων παραθύρων με ξύλινη επένδυση από τον Louis Kahn, για παράδειγμα, μέσω του περιβλήματος για το κολέγιο Summerville, ενώ δημιουργεί επίσης κάτι εντελώς ιδιαίτερο στο πλαίσιο του ευρύτερου κολεγίου.

Το έργο παρουσιάζει εξαιρετική δέσμευση με τις αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού

Όπως συμβαίνει με τις καλύτερες από τις πολλές βιβλιοθήκες της πόλης, δημιουργείται μια μεγάλη ποικιλία χώρων για ανάγνωση και εργασία, και αντανακλώντας τη σχεδιαζόμενη μακροζωία του, το κτήριο αισθάνεται όμορφα χαλαρό – τα ράφια είναι σχεδόν μισά γεμάτα και μια εξαιρετική αίσθηση χώρου διαπερνά, σαν να κατοικείτε σε απίστευτα πολυτελές δεντρόσπιτο.

Ο σχεδιασμός αυτής της βιβλιοθήκης έχει επηρεαστεί έντονα από τις απαιτήσεις για παθητικό φως – που χαρακτηρίζεται από τα φανάρια οροφής – και φυσικό αερισμό των χώρων (χαρακτηρίζεται από τις καμινάδες εξαερισμού με εφέ στοίβας και τα ανοίγματα στην οροφή). Συνολικά, το έργο παρουσιάζει εξαιρετική δέσμευση με τις αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Η προβλεπόμενη ενεργειακή απόδοση ως αποτέλεσμα υπερβαίνει το σημείο αναφοράς RIBA 2030 για να είναι ένα από τα κτίρια με τις καλύτερες επιδόσεις των φετινών υποβολών. Το έργο είναι επίσης μία από τις κορυφαίες υποβολές όσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα για όλη τη διάρκεια ζωής και έχει αντιμετωπιστεί το σημείο αναφοράς RIBA 2025.

Στην κατασκευή κυριαρχεί η φέρουσα πλινθοδομή, με οριζόντια στήριξη κυρίως από κατασκευασμένη ξυλεία και σε μικρότερο βαθμό ως προκατασκευασμένα υπέρθυρα και δοκούς στήριξης. Αυτές οι επιλογές υλικών έχουν συμβιβάσει με επιτυχία τους υπάρχοντες περιορισμούς του ιστορικού πλαισίου του Κολλεγίου για να παραδώσουν ένα κτίριο που θα παρουσιάζει μια μακρά και βιώσιμη διάρκεια ζωής.

Schreibe einen Kommentar